Trio -123min. na Flédu přiveze Les posvěcený Erikem Truffazem

10/12/2019

Znovuzrozená jazzrocková formace -123min. pokřtí 10. prosince na Flédě vinylovou verzi nového alba Les. Na skladbě, která dala název celé desce, kapela spolupracovala s legendárním francouzským trumpetistou Erikem Truffazem. Devět nových písní poprvé v historii kapely provází české texty z dílny jejího frontmana a skladatele Zdeňka Bíny.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ: 250 Kč + poplatky sítě 
• Hostel ELEVEN, Dominikánská 11, otevřeno 8-22h
• INDIES, Poštovská 2
 GOOUT.cz
• SMSTICKET.cz

V roce 2016 byli návštěvníci Flédy jako první svědky velkolepého comebacku někdejší špičky české alternativní scény -123 minut, která se v roce 2009 po vydání úspěšného alba Dream nečekaně rozpadla. Není tedy náhoda, že se kapela rozhodla pokřtít vinyl právě tady. „Do Brna se pokaždé moc těšíme, často říkám, že mám srdce na Moravě. Mám v Brně a okolí spoustu přátel, tak se tam cítím jako doma. Radostí je pro nás i to, že jsme si Flédu vybrali jako místo, kde pokřtíme náš vinyl,” vzkazuje natěšený Zdeněk Bína.

Každý, kdo někdy viděl koncert skupiny -123min. zná sílu jejích živých vystoupení napěchovaných pozitivní energií a skvělými instrumentálními improvizacemi. Tentokrát kapela po deseti letech představí v Brně nový repertoár z desky Les. Ve svém civilním povolání fotografa se Zdeněk Bína nechává inspirovat městskými ulicemi, jejich skrytým životem, výrazem lidských tváří. Pro svou hudební a textovou inspiraci si ale zašel do lesa. „Chodím po lese, dívám se pod nohy na jehličí a to odvádí můj rozum, až si létám někde jinde. V takovém prostředí pak vznikají nápady, které už nevymýšlí můj rozum, ale v nichž se propojuji s místem, z kterého čerpám," svěřil se v rozhovoru s Milanem Tesařem na Radiu Proglas (18.9.2019).

Přírodou prodchnuté album vznikalo v nahrávacím studiu Sono Records pod zvukařským dohledem Milana Cimfeho. Necelé dva měsíce od vydání má na kontě řadu pozitivních reakcí hudebních kritiků. „Minuty dokáží ve třech lidech vytvořit tak husté pletivo rytmických melodických linek, že je v jejich zvrásněném labyrintu dlouho co objevovat. Jsem přesvědčen, že u nás není kytarista s větším muzikantským citem, improvizačním feelingem, zvukovou vynalézavostí a přirozeným darem propojit magickou komnatu hudby s vitální energií a obrovskou radostí z každého tónu," řekl v pořadu Album dne na stanici Českého rozhlasu Vltava (7.10.2019) hudební publicista Milan Bátor.

Široké žánrové a interpretační spektrum nahrávky sjednocuje totální a všudypřítomná inspirace přírodou. Na nejdelší skladbě, která dala název celému albu hostuje světově uznávaný trumpetista Erik Truffaz, s nímž kapelu pojí silné osobní a hudební pouto. Kromě ní nahrávka překvapí mohutným chorálem skladby Mou, hravým textem písně Komár nebo hudební naléhavostí songu Spolu. Sehranou dvojici Bína-Janáček kongeniálně doplňuje evokativní styl bicích Dana Šoltise a osvěžující dojem novinky prohlubují české texty, které jsou v tvorbě „minut" zajímavou novinkou. Výjimkou je pouze skladba Déva, v níž Bína používá hlas jako nástroj a „nepociťuje potřebu něco dál říkat," a text pak zní pokaždé jinak, jak prozradil v rozhovoru pro Monster Music.

Skupina –123min. vznikla v roce 1996 v Pardubicích. V roce 2000 obdržela Cenu Anděl za Objev roku. Během své existence vydala pět studiových alb (Shooba Dooba, Try, Home?, Mom, Dream) a jedno koncertní (XL Live). V roce 2009 se skupina rozpadla. Po sedmi letech (2016) se na klubová pódia vrátila a k zakládajícím členům kapely Zdeňkovi Bínovi (kytara, zpěv) a Fredrikovi Janáčkovi (baskytara) se tentokrát na stálo přidal dříve alternující bubeník Dano Šoltis (Vertigo Quintet, MaBaSo), vyhledávaný spolupracovník mnoha jazzových a rockových špiček české, polské i slovenské scény, a započali spolu novou éru kapely.