HOOVERPHONIC s novým albem

04/10/2019

Belgická dvojice Alex Callier a Raymond Geerts, která více než dvě desetiletí stojí za jedinečným a proměnlivým zvukem skupiny Hooverphonic, představí u nás aktuální desku Looking For Stars. Rozmanitou nahrávku kombinující pop, trip hop, jazz, elektroniku a rock propojuje podmanivý hlas zpěvačky Luky Cruysberghs.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ: 650 Kč (+ poplatky sítě)
► GOOUT.cz
► Hostel Eleven, Dominikánská 11, (denně 8-22, bez poplatků)
► INDIES, Poštovská 2
► SMSTICKET.cz

 

Mezinárodně uznávaná skupina Hooverphonic natočila v roce 2018 novou desku Looking For Stars. Hlavní autorská dvojice k ní přizvala čerstvou vítězku talentové soutěže Voice of Flanders 2018 Luku Cruysberghs, která se nestala jen novým hlasem kapely, ale do tvůrčího systému kapely vnesla nový pohled. „Měl jsem ambiciózní plán vydat tři alba: soundtrack v Morriconeho stylu, triphopovou nahrávku a sbírku pop-funkových písniček. S tímto úmyslem jsem začal psát. Ale Luka Cruysberghs, naše nová sedmnáctiletá zpěvačka, mi řekla, že jsem staromódní. Doporučila mi Spotify přístup: vybrat nejlepší skladby z každého alba a vytvořit si svůj vlastní playlist. Zpočátku jsem o tom pochyboval a měl k tomu své výhrady," prozradil o vzniku alba Alex Callier a dodal: „Sám jsem ale velký fanoušek heterogenních alb a stále stejná atmosféra nahrávky může časem při poslechu nudit."

Alex Callier je autorem nebo spoluautorem notoricky známých skladeb Mad about You, 2 Wicky, Eden, Anger Never Dies, Amalfi nebo Jackie Cane. Těm v průběhu let propůjčilo nezaměnitelnou osobitost hned několik ženských hlasů, při jejichž výběru měla dvojice Callier-Geerts velmi šťastnou ruku. Původní vokalistku Liesje Sadonius po dvou letech vystřídala charismatická Geike Arnaert (1997–2008) a tu zase sebevědomá zpěvačka s oduševnělým hlasem Noémi Wolfs (2010–2015). V roce 2016 bez obsazené pozice zpěvačky natočili Hooverphonic (Alex a Raymond) album, na němž spolupracovali s řadou známých pěveckých osobností (In Wonderland, 2016). Tehdy se v jejich nahrávkách poprvé a zatím naposledy objevily mužské hlasy. S novým způsobem práce byli velmi spokojeni, i když Alex i tehdy připouštěl: „Možná, že časem opět narazíme na někoho, u něhož budeme mít pocit, že je ten pravý nebo pravá pro spolupráci na celém albu nebo ještě dlouhodobější." Za necelé dva roky se objevila Luka. Vyhrála soutěž The Voice of Flanders 2018 a bravurně ovládla předchozí repertoár kapely.

 

Koncerty belgických Hooverphonic jsou skutečnou oslavou hudebních žánrů. Eklektická směs dream popu, trip hopu, funku, jazzu, elektroniky, rocku a filmové muziky je tak mnohotvárná, že nepotřebuje monstrózní projekce, vizuální podporu, divokou světelnou show či jiné efekty. Hlavní roli v nich hraje hudba, Alexovy skladby, které jsou složité uvnitř a jednoduché navenek, Raymondova kytara a především (a to ještě více než v minulosti) zpěv. Fenomenální hlas Luky Cruysberghs minutu za minutou přesvědčuje diváky, že všechno, co je v tuto chvíli přítomno, je tu proto, aby dalo vyznít jejímu zpěvu. Nejinak tomu bude i 4. října na brněnské Flédě.

Baskytarista a producent Alex Callier a kytarista Raymond Geerts stojí v čele belgické stálice Hooverphonic již 24 let. Na kontě mají deset studiových alb, tři kompilace a 2 živá alba. Hráli v malých sálech i koncertních halách, v komorní sestavě i s velkými orchestry. Na hudební scénu vstoupili v roce 1997 debutem A New Stereophonic Sound Spectacular, jehož rychlé popularitě napomohl mimo jiné italský režisér Bernardo Bertolucci, když si ve stejném roce vypůjčil skladbu 2 Wicky do svého filmu Svůdná krása. To jim otevřelo mnohé dveře, jejich hudba se začala objevovat ve filmech, televizi a reklamách v Americe, Evropě i Japonsku.