Vitalic přiveze nový projekt KOMPROMAT

16/04/2019

Nejsledovanější dvojice aktuální francouzské elektronické scény, KOMPROMAT, zažije českou premiéru. Nový projekt taneční legendy Vitalica a hudebnice Rebeky Warrior se představí na Flédě. Přiveze skladby z čerstvého alba Traum und Existenz. Kolekce desítky nekompromisních tracků posouvá Vitalicův rukopis směrem k temnému berlínskému technu a synth-punku.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ: 440 Kč + poplatky sítě
• Hostel ELEVEN, Dominikánská 11, otevřeno 8-22h
• INDIES, Poštovská 2
GOOUT.cz
• SMSTICKET.cz

 

KOMPROMAT je zhmotněním hudebních snů francouzské taneční ikony Vitalica. Věhlasný producent a multiinstrumentalista se v novém projektu oprostil od veškerých tvůrčích pout. Po letech spřádání plánu a nápadů do šuplíku našel tu správnou parťačku na jejich realizaci. Spolu s hudebnicí Rebekou Warrior stvořili duo, které čerpá z temných post-industriálních kořenů. „Cítil jsem, že chci zkusit něco post-punkového. V téhle hudbě vidím spoustu rocku, je to ale rock se stroji. A zároveň je to pořád disco,“ přibližuje Vitalic pro francouzské Noisey nový materiál a odkazuje ke jménům jako Kraftwerk či Einstürzende Neubauten.

Čerstvé debutové album Traum und Existenz představuje jasný důkaz Vitalicovy neutuchající invenčnosti. Přestože si francouzský tvůrce zachovává jasně rozpoznatelný rukopis, desítku nových skladeb osvěžují vlivy synth/modular-techna a EBM. Výsledné strojovosti tanečních tracků stavěných na analogových syntezátorech přispívají i chladné německo-francouzské texty Rebeky Warrior. S návrhem využít je poprvé přišel Vitalic, když mu úvodní singl Neimand hudebně připomínal klasické berlínské techno. „Hlavní jazyk je němčina. Bylo to jako naučit se hrát na nový nástroj. Vždycky jsem poslouchala spoustu německých věcí, takže jsem ráda, že teď můžu v tomto jazyce i zpívat. Má rozhodně specifický zvuk,“ dodává v tomtéž rozhovoru Rebeka Warrior.

 

Umělecké dráhy francouzské dvojice se poprvé protnuly v roce 2012. Zpěvačka a hudebnice Julia Lanoë (aka Rebeka Warrior), známá z kapel Sexy Sushi a Mansfield. TYA, hostovala na Vitalicově rázném tracku La mort sur le dancefloor. S odstupem několika let Pascal Arbez-Nicolas (aka Vitalic) pochopil, že právě ona může představovat chybějící střípek, který zapadne do jeho dlouho připravované hudební skládačky. Společně stvořili KOMPROMAT jako multimediální projekt plný retro-futuristických odkazů. Podmanivě temnou prezentaci dua doplňují kostýmy a bohaté vizualizace, jenž společně utváří až mystický charakter koncertních vystoupení.

Vitalic jako autor proslul spojováním rozličných elektronických žánrů, zejména techna, disca, synth-popu a new wave. S hudbou začínal v prostředí francouzského tanečního undergroundu koncem 90. let. První EP Poney vydal v roce 2001 u věhlasného německého DJ Hella na labelu International DeeJay Gigolo Records. Debutové album OK Cowboy (2005) se dodnes řadí k výstavním příkladům přirozené symbiózy temného electra s popově chytlavými bangery. Pozici evropské taneční hvězdy si Vitalic vydobil s čtveřicí následujících desek, které vyvrcholily albem Voyager (2017). Právě to naposledy v Česku prezentoval na beznadějně vyprodané Flédě. Kromě toho francouzská legenda vydala více než dvě desítky singlů a také nespočet známých remixů interpretů jako Moby, Björk, Röyksopp nebo Jean Michel Jarre.