Echoes představí inovátory elektronické hudby Colina Benderse a Lorenza Senniho

23/11/2018

Oba jsou považování za inovativní představitele aktuální analogové taneční vlny. Holandsko-italskou dvojici zároveň spojuje vášeň pro bourání zajetých žánrových hranic. Jejich nevšední cesty vedou od kořenů ravu a trance až k modulárnímu technu s bohatými přesahy.

Přidejte se k události na facebooku

SUPPORT: Sun Drugs, Wyme, hnát the dj

Předprodej: 350 Kč (+ poplatky sítě)
Goout.cz
► Hostel Eleven, Dominikánská 11 (bez poplatků)
► INDIES, Poštovská 2
► smsticket.cz:

Současná renesance zájmu o analogovou elektroniku pomáhá osvěžit mnoho zdánlivě vyčerpaných stylů. Jedněmi z těch, kteří ztělesňují schopnost rekonstruovat zajeté modely v nových a neotřelých variacích, jsou talentovaní producenti Colin Benders a Lorenzo Senni. Zatímco první jmenovaný, energický Holanďan vychází z hip-hopových kořenů své muzikantské minulosti, Ital Senni si věhlas získal netradičním pojetím devadesátkového trance a ravu.


Lorenzo Senni je zástupcem věhlasného labelu Warp, na kterém vydává třeba Aphex Twin, Flying Lotus nebo Danny Brown. Senniho osobité tvůrčí postupy vycházející z kolážovité produkce a úprav existujících melodií. Svou tvorbu popisuje jako rave voyeurism. „Stále mám v tomhle ohledu co říct – jde o vstup na scénu odněkud zvenčí. Hledám tam inspiraci a nové podněty,“ přibližuje Senni období, v němž se připravuje na vydání další desky. Svůj rukopis od noiseových počátků melodicky vytříbil zejména na EP Persona (2016). To aktuálně doplnil zejména úspěšným singlem The Shape of Trance to Come. Skladba se dočkala i mixtapu remixů z dílny Stingraye, Floriana Heckera nebo Tale of Us.


Senni má na svědomí kromě řady singlů a remixů celkem tři plnohodnotná EP. Premiérové Quantum Jelly (2012), následně Superimpositions (2014) a již zmíněnou průlomovou nahrávku Persona. I s jejich pomocí si vybudoval pověst jednoho z nejoriginálnějších elektronických producentů současnosti. Svá oceňovaná vystoupení prezentoval na hlavních stage festivalů jako je španělský Sónar, německý Melt nebo holandský Dekmantel. Kromě toho je Senni zakladatelem respektovaného labelu Presto!? Records.


Colin Benders, jeho parťák pro brněnské Echoes, si nejprve vybudoval jméno ve světě hip-hopu. Pod pseudonymem Kyteman vydal dvojnásobně platinové album The Hermit Sessions (2009). V té době zároveň odstartoval projekt The Kyteman Orchestra, který fungoval jako koncertní soubor. Společně vyprodukovali další tři alba, vyprodali řadu koncertů a zahráli si na festivalech jako je Pinkpop, Lowlands, Umbria Jazz nebo Rock Werchter. Jejich poslední projekt The Jam Sessions byl realizací myšlenky kompletně autentického vystoupení. Takto postupně vybudovali koncept, jak hudbu komponovat až před zraky diváků.


Z této myšlenky Benders vychází i ve své současné tvorbě. Jeho živé taneční show staví čistě na improvizaci na modulárních syntezátorech. Live sety tak vznikají od prvotního šumu přímo na pódiu a nikdy se neopakují. Modulární techno v jeho pojetí často odráží vlastní hudební kořeny a další vlivy: „Beru si trošku ode všeho, co mám rád a upravím si to podle sebe. Na techno je to moc melodické, na trance zase moc hlasité. No a dubové kořeny zase můžou rozhodit ortodoxní fanoušky house music.“ Colin Benders pravidelně streamuje své domácí jam sessions na internetu pro tisícovky diváků. Právě díky strhující energii je holandský producent ceněným koncertním umělcem. Zahrál si třeba na Awakenings, Lowlands nebo Ars Electronica Festival.

 

Festival elektronické hudby ECHOES pravidelně pořádá klub Fléda. Jeho cílem je představovat nejaktuálnější zahraniční projekty ale také nadějné talenty české elektronické scény. Dramaturgie akce dává prostor audiovizuálním performancím a experimentování s hranicemi analogové a digitální hudby.