Ikony WWW Neurobeat se vrací s novým albem

09/10/2018

Stálice české experimentální scény WWW Neurobeat vydávají po pětileté odmlce nové album. Desku Neutopíš se dvakrát v téže řece pokřtí 9. října na Flédě.

Nahrávka vydaná pod hlavičkou labelu BiggBoss zachycuje někdejší tuzemské průkopníky hip-hopu ve skvělé formě. Kapela mísící rap s prvky elektroniky a industriálu dokazuje, že i po více než dvou dekádách na scéně lze fanouškům přinášet čerstvý zvuk a hudební motivy. V Brně je doplní DJ Alyaz.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ: 250 Kč (+ poplatky sítě)
► SMSTICKET.cz:
► GOOUT.cz 
► Hostel Eleven, Dominikánská 11, (denně 8-22, bez poplatků)
► INDIES, Poštovská 2

 


Album Neutopíš se dvakrát v téže řece těží z prověřené spolupráce zakládajícího člena Ondřeje Anděry a textaře Lubomír Typlta. První rozvíjí svá rytmicky bohatá hudební plátna, ten druhý dokresluje jejich dystropičnost s pomocí imaginativních slov. „Pokud Ondřej souhlasí s mými texty, dostane je s hudbou do takové intenzity, že je jedno, kdo se na čem podílel. Pracujeme na společném projektu. Často jsem říkal, že bych sám bez WWW nikdy nepsal a to je pravda. Neměl bych tu rozhodující motivaci,“ popsal Typlt pro server Aktuálně autorskou spolupráci.
V pořadí čtvrtá řadová deska WWW zahrnuje deset skladeb. Ty přinášejí i po více než dvou dekádách existence kapely zásadní novinky. Nahrávka je například evidentně textově i hudebně přímočařejší. Nové rytmické podněty přinesly nečekané souvislosti frázování zpěváka Anděry a beatu. Atmosféru podtrhuje svým kovovým projevem také zpěvačka Milesa, která je nedílnou součástí sestavy. Textové motivy nabízejí doposud nevídaně otevřená sdělení, která namísto úzkosti vyvolávají touhu k činu. Na desce je podprahově přítomno násilí a vojenská mašinerie, například ve skladbě Letadla: „Postavím se sám do čela toho pluku, když nemáme sobě rovného nepřítele, tak napadneme alespoň partu malých kluků.“

 


Kapela WWW vznikla v Praze na počátku 90. let, tedy v období pádu komunistického režimu tehdejšího Československa. V té době byla jednou z prvních, které v Česku experimentovaly s hip-hopem. V pozdějších letech s rozšiřováním internetu WWW doplnila svůj název o přídomek Neurobeat. Zároveň začala pracovat s živými nástroji a odklonila se od klasické rapové produkce. Na přelomu milénia skupina přerušila činnost a její členové se věnovali svým dalším povoláním. Zakládající hudebník WWW Ondřej Anděra je filmový režisér a textař, Lubomír Typlt je malíř.
WWW se vrátila na scénu v roce 2006 s debutovým albem Neurobeat. To tehdy vyšlo jako vůbec první nahrávka nově vznikajícího labelu BiggBoss, který uskupení zastupuje dodnes. WWW od té doby vydala další dvě veleúspěšná alba Tanec sekyr (2008) a Atomová včela (2013). Kapela byla také několikrát headlinerem velkých hudebních festivalů v Čechách a na Slovensku, například Colours of Ostrava a Pohoda Festival. Aktuální album má na přebalu práci Krištofa Kintery. Uvnitř bookletu jsou vedle textů WWW v češtině a angličtině také díla malířů Miroslava Polácha, Adama Štecha, zmíněného Lubomíra Typlta a fotografa Ivana Pinkavy.


O afterparty brněnského křtu se postará DJ Alyaz, zakladatel labelu Sapyens, produkující pod pseudonymem Self. Od roku 2011 je spojovaný s tuzemským labelem BiggBoss, ale jeho aktivity přesahují hranice republiky. Má pravidelný pořad na 10 Twenty Radio z Bristolu a často hraje v zahraničních klubech. V jeho setech se mísí bass music, grime, hip hop, uk funky nebo jungle.