Vizionář elektronické hudby Rone na jediném koncertě v ČR

20/10/2017

Headlinerem říjnových Echoes bude výjimečný producent elektronické hudby Rone. Klíčová postava francouzské scény vystoupí exkluzivně v Brně, na jediném koncertě v ČR během svého tour k novému albu Mirapolis.

Autor snových elektronických koláží staví svůj originální zvukový vesmír na půdorysu minimalistického techna. Své písně však obohacuje pravidelnými žánrovými přesahy do klasické hudby, rocku i hip-hopu. Rone také proslul propracovanými vizuály, kterými uchvacuje především na svých koncertech. Na tom brněnském jej doplní instrumentálně elektronické duo BRATŘI a DJs JPJ, FLY či RIVENDEL.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ: 300 Kč (+ poplatky sítě) / na místě 350 Kč
► HOSTEL ELEVEN, Dominikánská 11 (denně 8-22, bez poplatků)
► INDIES, Poštovská 2
► SMSTICKET.CZ

SUPPORT:
BRATŘI / JPJ / FLY / RIVENDEL

 

Po jarní sérii ohromujících vystoupení Jana Blomqvista či Christiana Löfflera se můžete opět naladit na snovou vlnu. Festival Echoes na podzim naváže fantaskní elektronickou linku s francouzským producentem Rone. Ten vydává dlouho očekávané album Mirapolis, v němž otevírá novou etapu své tvorby. Hudební vizionář dal po zkušenosti předcházející nahrávky Creatures opět prostor hostujícím interpretům, kteří zásadně ovlivnili konečnou podobu alba. Mám dojem, že je to něco úplně nového. Svým hostům jsem dal volnost. Text jedné z písní tak třeba vznikl improvizací. Bylo to v den Trumpova jmenování prezidentem a v té skladbě se to odráží,“ popsal Rone spolupráci s proslulým slam-poetristou Saulem Williamsem pro francouzský server Culturebox. Kromě něj se na elektronickém opusu čítajícím dvanáct skladeb podíleli třeba také Kazu Makino (Blonde Redhead) nebo izraelská diva Noga Erez.

 

Při promýšlení základů hudební krajiny nového alba se Rone vracel k létům studií na filmové škole. „Musel jsem znovu najít tu správnou nudu. Být sám, pryč od všeho. Dva nebo tři dny jsem se jen tak poflakoval po okolí a čtvrtý den to konečně přišlo. Nápady ze mě začaly plynout ven,“ přiblížil Rone pro zmíněný server. Námětem alba však sáhnul ještě hlouběji do své minulosti, když zavzpomínal na své dětství.  Jako základ posloužila futuristická díla tehdejších autorů. Zásadní však byl fascinující obraz někdejšího slavného zábavního parku Mirapolis, po němž je album pojmenováno.

Během posledních let vytvořil vizionář Rone osobitý zvukový vesmír vycházející z mnoha různých inspirací od rockové hudby přes japonskou kulturu manga, klasickou hudbu, skladby Jeana-Michela Jarré až po experimentální anglickou hudbu Warp Label, Aphex Twin, Board of Canada a detroitské techno Laurenta Garniera a Jeffa Millse. Jako bývalý student filmové školy tvoří v těsném spojení s vizuální kulturou a spolupracuje s mnoha osobnostmi filmového a výtvarného světa. Jeho barevné a širokoúhlé beaty s nostalgickými melodiemi doplňuje uhrančivá vizualita videoklipů. Nejslavnější z nich Bye Bye Macadam má na youtube více než 21 miliónů zhlédnutí.

 

Rone, vlastním jménem Erwan Castex, působí na scéně bezmála 10 let. Za tu dobu si získal světový věhlas zejména díky tvorbě, která spojuje fantastické hudební a vizuální světy. Splněným snem pro něj tak byla možnost pracovat na novém albu s hvězdným filmařem a umělcem Michelem Gondrym. Ten navrhnul podobu přebalu a určil tak pro Roneho zásadní vizuální stránku desky. Její hudební podobu zase silně ovlivnila Roneho spolupráce s Pařížskou filharmonií nebo umělecký workshop, na němž participovali umělci jako Bon Iver či Vincent Moon. To vše se odráží v zatím jediné zveřejněné skladbě Breast, kterou nadnáší zvuk smyčcových nástrojů a úderná rytmika živých bicí.

Pro hudební svět objevil Roneho v roce 2008 Agoria, francouzský DJ, producent a zakladatel labelu InFiné (Carl Craig, Apparat). U něj Rone postupně vydal všechna svá dlouhohrající alba a EP. Po úspěchu debutové desky Spanish Breakfast (2008), která se dostala do žebříčku 25 nejlepších alb roku 2009 časopisu Electronic Beats, odchází v roce 2011 do Berlína. Ze změny prostředí čerpá novou inspiraci, kterou zužitkuje na průlomovém album Tohu Bohu (2012). Singly Parade, Bye Bye Macadame (přes 21 miliónů zhlédnutí na Youtube) a Let's Go (spolupráce s americkým rapperem High Priestem) doprovází vynikající umělecké videoklipy. V roce 2013 poprvé spolupracoval s americkou indie kapelou The National, s níž je hudebně spjat do současnosti. Třetí album Creatures (2015) otevřelo Ronemu cestu ke spolupráci s legendami jako je Jean-Michel Jarre či Etienne Daho. Na desce se však podíleli také dlouholetí parťáci Bryce Dressner (The National) a John Stanier (Helmet, Battles), kteří asistují i na novém albu Mirapolis.

Roneho brněnskou show podpoří taneční duo BRATŘI. Sourozenci Veselí svá instrumentálně elektronická vystoupení staví na živých bicích a písních z aktuálního EP Monster. Line-up večera doplní také trojlístek Djs JPJ, FLY a RIVENDEL

 


ECHOES FESTIVAL
Festival elektronické hudby, který pravidelně pořádá klub Fléda, představuje nejaktuálnější zahraniční projekty a nadějné české talenty světové elektronické scény. Dramaturgie akce dává prostor audiovizuálním performancím a experimentování s hranicemi analogové a digitální hudby.