Zveme na festival Beseda u bigbítu

04/08/2017

Midi lidi - Katarzia - Priessnitz - Anna von Hausswolff - Dné - RSS Boys - K-X-P - Kovadlina a mnoho dalšího. To vše uslyšíte 4.–5. srpna se v Tasově u Veselí nad Moravou.

Hudební festival Beseda u Bigbítu, který představí to nejlepší z aktuální nezávislé česko-slovenské scény, Polska a Maďarska a zajímavé zahraniční hosty a rovněž rozšíří své aktivity. Celkově se těšte na více jak padesátku koncertů, autorských čtení, divadelních představení a dalších uměleckých vystoupení. Festival si oblíbíte i díky jeho nezapomenutelné atmosféře Topolového háje s krásným výhledem na Bílé Karpaty.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ 650 Kč / na místě 750 Kč, pouze sobota 349 Kč

koupit vstupenky

Hlavní část programu bude tradičně věnována aktuálním projektům česko-slovenské scény. Mezi první polovinou potvrzených jmen programu nechybí hvězdy tuzemské klubové scény Priessnitz, Midi Lidi nebo slovenská zpěvačka Katarzia. Páteří dvou festivalových dnů ale budou spíše mladé projekty, ve kterých pořadatelé spatřují potenciál. Mezi takové patří kytarovky Role, Acute Dose nebo Flash The Readies nebo v posledních měsících dvě velmi často skloňovaná jména vycházející z pražské HC/punk scény, Tomáš Palucha a Kovadlina.

 

I v letošním roce bude důležitou součástí programu reprezentativní výběr kapel z Maďarska a Polska, zejména díky mnohaleté podpoře Mezinárodního visegrádského fondu. Mezi ně patří temní polští elektronici RSS Boys a mix psychedelické hudby, lo-fi folku a extrémních hlukových poloh Stara Rzeka

 

 Ze severu Evropy dorazí Anna Von Hausswolff. Křehká zpěvačka a multiinstrumentalistka, která kombinuje dronemetalové plochy a postrockové kolébání, zaujala i Michaela Giru, jenž ji pozval jako hosta na turné svých Swans. Ze zámoří se pak objeví na letošní Besedě projekt chicagského hudebníka J. R. Robinsona Wrekmeister Harmonies, oscilující na hraně metalu, klasiky a noisu. „Anna von Hausswolff patří dle ohlasů i naší osobní zkušenosti k nejzajímavějším koncertním evropským tahákům a v projektu Wrekmeister Harmonies najdeme členy slavných Godspeed You! Black Emperor. V obou případech půjde o mimořádný koncertní zážitek,“ dodává k prvním potvrzeným zahraničním headlinerům dramaturgyně Besedy Kateřina Janotová.
Severskou dramaturgii doplní finští K-X-P. Jejich temná fúze krautrocku, techna a metalu v kombinaci s magickou vizualitou jejich koncertů slibuje mimořádný zážitek. „K-X-P jsme viděli loni naživo na slovenské Pohodě, kde se jejich koncert stal jedním z vrcholů festivalu. Událostí se koncert K-X-P stal nejen pro trenčínské návštěvníky, ale velmi pochvalně o koncertu hovořili také samotní pořadatelé Pohody. Máme velkou radost, že se nám K-X-P povedlo dovézt k nám do Tasova,“ uvádí jeden z dramaturgů Besedy Pavel Uretšlégr. 

 

Pod hlavičkou Startéru Radia Wave zde rovněž zahraje elektronická producentka Zagami Jericho, song-writerské duo MIMO, kytarově-osmdesátkoví Flash Boy, downtempoví Voj&3ska a indie-rockoví Ette Enaka. Posledně jmenovaní jsou i aktuální vítězové talentové platformy 1band2play časopisu FullMoon, s kterým Beseda také úzce spolupracuje. Mladou krev budou v line-upu určitě zastupovat i elektroničtí Flush Buttons. O poznání etablovanější je polsko-česká písničkářka Agu, brněnští post-rockoví experimentátoři Kochlea, noise-kytaroví India a hudební chameleón a excentrik tuzemské nezávislé scény Lazer Viking. Hudební program doplňuje tradiční Soutěž písničkářů. Ta se stala nedílnou součástí celého festivalového víkendu a pomáhá tak vytvořit nezaměnitelnou atmosféru Besedy. „V letošním ročníku kromě soutěžících písničkářů vystoupí se svým akustickým setem, v roli speciální hosta, skupina Helemese,“ dodává k písničkářské sekci její dramaturg Petr Podrazil. Vedle bardů slovácké scény zahraje pětice Zdeníto, Jurkozvierky, Strašlivý Píďa, Zabiják a Aleš Jiroušek.

 

BESEDA vytváří platformu pro konfrontaci zavedených profesionálů se začínajícími umělci, podporuje menšinové žánry a je jednou z největších kulturních akcí tohoto typu na jižní Moravě. Na dvou festivalových pódiích se každoročně setkávají kapely rockové, jazzové, bluesové, elektronické, metalové, soudobá opera, world music, folk, alternativa i cimbálka.

Ve spolupráci s partnery ze Slovenska, Maďarska, Polska i České republiky chtějí být součástí určování vývoje nezávislé hudební scény ve středoevropském kontextu. Rozvíjet spolupráci uvnitř zemí Visegrádu a pomocí umělecké konfrontace pomáhat bourat předsudky a stereotypní vzorce uvažování. Současně chtějí mj. účastí cca desítky slovenských kapel dále rozvíjet přes hraniční spolupráci a vztahy mezi Čechy a Slováky.

Hlavním očekávaným přínosem festivalu je zvyšování tolerance cílových skupin k multikulturalitě a menšinovým žánrům. Platforma partnerské atmosféry, inspirace a přátelských vazeb, včetně konfrontace návštěvníků a regionálních umělců s kulturními trendy ve střední Evropě, přispívá k rozvoji nadnárodní spolupráce a kulturnímu dění na Slovácku.

Festival je organizován bez komerčních ambicí. Snaží se investovat energii a čas do udržení tradice festivalu, udržení jeho kvality, rozšíření jeho doprovodného programu, při zaměření také na program pro rodiny s dětmi, zlepšení hygienických podmínek i dalšího zázemí. Dále upozorňuje na mladé umělce z regionu Slovácka, kteří nemají možnost se více prezentovat (fotky, malba, divadlo, autorské čtení), a to prostřednictvím projektu Apollónova návštěva ad.