Temný chraplák Marka Lanegana se vrátí na Flédu

09/11/2017

Majitel uhrančivého barytonu Mark Lanegan se vydává se svou kapelou na tour k pořadí již desáté sólové desce Gargoyle. U nás ho představí 9. listopadu. Společně s ním vystoupí Joe Cardamone, člen zaniklé noise rockové skupiny The Icarus Line, a belgický soulový písničkář Lyenn.

Přidejte se k události na facebooku.

VSTUPENKY V PŘEDPRODEJI OD 30. 6. 10:00

PŘEDPRODEJ: 480 Kč (+ poplatky sítě) / 550 Kč na místě
► Hostel Eleven, Dominikánská 11, (denně 8-22, bez poplatků)
► INDIES, Poštovská 2
smsticket 

Mark Lanegan (USA)
Říká se o něm, že má jeden z nejlepších chrapláků na světě. Americký písničkář Mark Lanegan v nových skladbách obohacuje svou typickou kombinaci rocku a blues o krautrock, elektroniku a syntezátory. Poznáme ho tak v nových hudebních polohách, ve kterých dominuje výrazná basová linka a občas až taneční kontury. Temný oblak ale neztrácí, zpovídá se z vnitřních démonů a zároveň nešetří černým humorem. A především si stále udržuje nekompromisní a charismatický projev. O jeho nezničitelnosti se mohou diváci přesvědčit 9. listopadu na brněnské Flédě.
Album Gargoyle vyšlo 28. dubna 2017 u Heavenly Recordings a produkoval Alain Johannes, který je i spoluautorem několika písní na desce. Na albu se dále podíleli Josh Homme, Duke Garwood a Greg Dulli.

 

Americký písničkář má za sebou téměř vše, čeho lze na hudební scéně dosáhnout a co lze na rockové scéně zažít. Mark Lanegan začal svou hudební cestu na konci 80. let s Kurtem Cobainem v garážové blues grunge kapele The Jury. Po vzniku společného songu Where Did You Sleep Last Night, který pak provázel Cobaina i Lanegana po celou dobu jejich hudebního života, se Lanegan vydal na sólovou dráhu.
Kromě sólových desek Lanegan svým hutným barytonem a rázným přístupem k rytmice přispěl do řady kolektivních projektů. Objevil se na více jak 50 albech svých kolegů a má za sebou bezpočet hudebních spoluprací. V raných 90. letech byl členem grungeové skupinu Screaming Trees, se kterou vydali dohromady sedm alb. V roce 2000 se Screaming Trees rozešli a Lanegan zakotvil jako stálý člen v kapele Queens of the Stone Age. Mimo to působil v Gutter Twins, se kterou si vyzkoušel live turné v hlasité elektrické a tišší akustické podobě. Na několika koncertech doprovázel Nicka Cavea, spolupracoval s Mobym a Isobelle Campbell ze skupiny Belle & Sebastian.

 

Diskografie
The Winding Sheet (1990)
Whiskey for the Holy Ghost (1994)
Scraps at Midnight (1998)
I'll Take Care of You (1999)
Field Songs (2001)
Here Comes That Weird Chill (EP, 2003)
Bubblegum (2004)
Blues Funeral (2012)
Dark Mark Does Christmas 2012 (EP, 2012)
Imitations (2013)
Has God Seen My Shadow? An Anthology 1989-2011 (2014)
Phantom Radio (2014)
Gargoyle (2017)

https://www.facebook.com/MarkLanegan

http://www.youtube.com/marklaneganofficial

https://soundcloud.com/marklanegan

http://marklanegan.com/