Vtipní experimentátoři De Staat zhmotní filozofii kruhu

08/01/2017

Na Flédu konečně zavítá špička holandské alternativní scény DE STAAT. Kapela, která kombinuje hard rock a elektronickou taneční hudbu u nás vystoupí 30. ledna v rámci turné k novému albu „O“.

Příznivci nadžánrových fúzí se mohou těšit na živelné vystoupení a nepředvídatelný projev uhrančivého frontmana Torre Florima, který si během letošní festivalové sezóny podmanil posluchače napříč Evropou. Holandské experimentátory uvede belgické indie trio Zimmerman pod vedením Simona Casiera.

Přidejte se k události na Facebooku.

PŘEDPRODEJ:
► Café ELEVEN, Dominikánská 11 (denně 8-22)
► INDIES, Poštovská 2
SMSTICKET.cz
GOOUT.cz 
► TICKET PORTAL.cz

 

De Staat nejsou na evropské scéně žádnými nováčky. Za dobu své existence (od 2006) natočili čtyři studiová alba. Aktuální O (2016) s jednoduchým, avšak významově bohatým titulem vychází ze všudypřítomné symboliky kruhu. "Kruh se projevuje v každém aspektu alba. Nahrávalo se v kruhu, písmeno O se zdá být prázdné, ale obsahuje všechny významy, představuje nekonečno, neustále se opakující děj. I naše skladby jsou repetitivní, dá se říct, že nikdy nekončí,“ vysvětluje frontman De Staat Torre Florim. V červnu 2016 na festivalu Pinkpop sestoupil Torre během hymnické písně Witch Doctor do kotle fanoušků pod pódiem a začal zběsile dirigovat dav jako šílený šaman nebo Pán prstenu ovládající zmanipulované masy. Lidé ho obstoupili a po vzoru videoklipu tančili kolem něj v kruzích jako v hypnotickém rituálním tanci.

Tvorba De Staat prochází neustálým vývojem. Mnoha cenami ověnčené debutové album Wait for Evolution (2009) se dá ještě považovat za klasickou rockovou nahrávku, zatímco druhá deska Machinery (2011) už těží z nevyčerpatelného rejstříku industriální hudby. Třetí album I_CON (2013) obohacuje kapela vlastní verzí elektro-popu. De Staat jsou žánrově neuchopitelní, v jejich podání se každá skladba stává prostorem pro experiment. Od počáteční fáze hard rockově ostrých kytarových riffů se posunuli k eklektickému a zajímavějšímu hard discu posílenému výraznou dynamikou funkových syntezátorů. Výsledný mix doplňují nevšední a provokativní texty Torre Florima a specifický smysl pro humor, který se projevuje mimo jiné v kontroverzních a extrémních videoklipech.

 

Debutové album De Staat Wait for Evolution získalo prestižní cenu za nejlepší album roku udělenou 3VOOR12, hudební platformou zaměřenou na alternativní hudbu. Deska Machinery získala cenu rádia 3FM za nejlepší alternativní počin a bubeník Tim van Delft byl vyhlášen bubeníkem roku. Album I_CON, na kterém Florim spolupracoval s legendárním producentem Vancem Powellem, dostalo nejstarší nizozemskou hudební cenu Edison za nejlepší rockové album 2014. Pečlivě promyšlený přístup ke skládání a nahrávání kontrastuje s divokostí a nepředvídatelností živých vystoupení kapely. De Staat tak právem patří mezi hvězdné stálice festivalů Glastonbury, The Great Escape, SXSW a CMJ, Iceland Airwaves, Sziget, Lowlands a v roce 2016 jsme je mohli vidět i na Colours of Ostrava. 

Zimmerman (BE) je sólový projekt Simona Casiera. Baskytarista belgické indie rock-popové formace Balthazar zkomponoval, napsal a produkoval celé album sám. Vyšlo v listopadu 2016 pod názvem The Afterglow. Na demo nahrávce, která desce předcházela nahrál sám i všechny nástroje. Záměrně se vyhnul baskytaře a použil baskytarový syntezátor, aby odlišil zvuk od svých předchozích projektů. Ke spolupráci přizval bubeníka Laurense Billieta a Senneho Gunse hrajícího na syntezátory. V této sestavě, která vystupuje pod názvem Zimmerman (podle rodného příjmení Boba Dylana), vznikla finální podoba desky.

 

VSTUPNÉ:
200 Kč + poplatky sítí / 250 Kč na místě