Představujeme aktuální slovenskou elektroniku

10/05/2017

Dva oceňovaní zástupci slovenské elektronické scény Bulp a Jimmy Pé představí u nás svá nová alba. Myrsaka Tour nabídne magickou krajinu zvuků debutové desky Bulp. Kreativní průzkumník zlomených beatů Jimmy Pé představí různorodou produkci EP Masika s jasným rukopisem kombinujícím snové prvky s precizně vystavěnými beaty.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ: 200 Kč (+ poplatky sítě)
SMSTICKET.cz 
GOOUT.cz 

 

V dubnu jsme mapovali aktuální tvorbu slovenských alternativních formací Billy Barmann, Katarzia a Korben Dallas. V květnu představíme žhavé novinky slovenské elektronické scény, která během několika posledních týdnů nabídla hned tři vynikající alba. Bulp, Jimmy Pé a Fallgrapp zveřejnili nové desky, s nimiž se vydávají na tour. Bulp a Jimmy Pé zahalí Flédu do snění 10. května a Fallgrapp, mnohonásobný držitel prestižních cen Radio Head Awards, předvede 25. května unikátní spojení elektroniky a houslového tria v živé verzi alba V hmle.

Podobu budoucí debutové desky Bulp s tajemným názvem Yrsa (islandské ženské jméno) naznačila stejnojmenná titulní skladba na kompilaci slovenských alternativních vydavatelství Ostrov hudby (2016). V březnu ji potvrdil snový, překvapivě temný a drsný singl On The Run (2017), který během jediného týdne raketově vyletěl na první místo hitparády Osmička Rádia_FM. Debutové album Bulp láká posluchače na taneční parket, vrhá ho do snění, zároveň v něm ale probouzí myšlenky a energii potřebné k překonání vlastních hranic. Zvukově zůstává věrné charakteristickému rukopisu Bulp budovanému od EP Endian (2015) vycházející z melodických linek prokládaných údernými beaty a melancholickou atmosférou. „Hudební inspirace byly pro každý track jiné. Některé skladby jsou tvrdší a taneční, jiné jsou pomalé a zasněné. Použil jsem také nástroje, které v dřívější tvorbě Bulp nebyly, jako klavír, japonskou harfu nebo trubku. Album je proto velmi melodický celek,“ přibližuje Samo Štefanec v rozhovoru pro server Hudba.sk.

 

Elektronické duo Bulp vzniklo původně jako sólový projekt producentské osobnosti Sama Štefance, k němuž pak přizval svou sestru Janu Štefancovou a její sametový vokál. První singl Bulp Far Light vyvolal okamžitý zájem hudební veřejnosti a kritiků o jejich tvorbu. Po vydání EP Endian (2015) získali ocenění Radio_Head Awards za Objev roku. Dvojice, která se nechává inspirovat hudbou Moderat, Bonobo nebo Mount Kimbie, má za sebou řadu klubových vystoupení a účastí na festivalech Pohoda, Grape, United Islands of Prague či Liverpool Sound City Festival.

Jeden ze zakladatelů slovenského vydavatelství elektronické hudby Gergaz Jimmy Pé novinkovým EP Masika znovu potvrzuje své výjimečné postavení na domácí elektronické scéně. K jeho tvorbě však přistoupil mnohem optimističtěji než v případě dřívějších nahrávek. Z šesti hudebně různorodých skladeb čiší veselá nálada a žánrová nespoutanost. „Pro mě je to jiné hlavně po produkční stránce, protože jsem tentokrát dělal skladby trochu jinak, než jsem byl zvyklý. Naučil jsem se nové věci a produkčně jsem se posunul dál, a tak jsem se samozřejmě snažil to poskládat jinak i náladově... Bude to spíš hudba na slunečné jarní dny než na mračné a deštivé.“ EP obsahuje šest tracků včetně dvou spoluprací. Skladba EverySeason, na níž se podílel Portugalec DJ Ride je potenciálním rádiovým hitem. Wacho je další úspěšnou spoluprací se slovensko-americkou hudebnicí a zpěvačkou Ashley Abrman.

 

Jimmy Pé o sobě říká, že je kreativní průzkumník zlomených beatů. Má sklon znít melancholicky, ale vždy najde bod zvratu a posluchače zachrání před temnotou pořádnou dávkou euforie. Jeho produkce je různorodá s jasným rukopisem, který kombinuje snové prvky a precizně vystavěné beaty. Je vítězem DJ soutěže Red Bull Thre3style a jedním z nejznámějších slovenských producentů v zahraničí. Jeho skladby, především Hudson River hrají v klubech po celém světě a propagují a podporují ho renomovaní producenti a dýdžejové jako Gaslamp Killer, Flying Lotus, Baauer, UZ či Lefto. Předskakoval Four Tet, Thundercat nebo Hudson Mohawke a zahrál si na festivalech Sziget, Ment Ljubljana nebo Liverpool Sound City.