Optimismus nových Holdenů vyváží temný Smrtislav

27/04/2017

Pražské kapely Holden a Smrtislav vyrazily na společné klubové turné s novými alby. Holdeni představí svou novou tvář v živé verzi česky zpívaného alba Střepy v postelích. Smrtislav bude zarytě křísit klasický domácí rock a atmosféru devadesátek ironickými texty a temnými aranžemi z debutové desky Notorickej samotář. Afterparty Dead Sailor alias bubeník Mandrage.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ:
►Cafe Eleven, Dominikánská 11, (denně 8-22, bez poplatků)
►INDIES, Poštovská 2
SMSTICKET.cz
GOOUT.cz 

VSTUPNÉ:
předprodej: 150 Kč (+ poplatky sítě)/ na místě 190 Kč
STUDENTSKÁ SLEVA: 130 Kč (nutná akreditace na webu na: www.fleda.cz/event/accreditation/98/ , důvod: STUDENT a při vstupu se prokázat platným průkazem ISIC)

 

Na společné turné vyjíždějí dvě kapely, jejíž členové se znají už pár let a vzájemně podporují své aktivity. Když se skupina Smrtislav v roce 2015 odhodlala k pokusu získat prostředky na plánované album prostřednictvím crowdfundingu, Holden je podpořili finančním příspěvkem. „Zúčastnili jsme se jejich projektu na HitHitu a díky tomu jsme mohli slyšet desku Smrtislava mezi prvními, na tu desku jsme se fakt těšili a přáli si, aby vznikla,” vzpomíná Martyn Starý ze skupiny Holden. Hudební rozdílnost obou formací považují za zpestřující a osvěžující prvek. „Holden jsou z mýho pohledu poměrně optimistická kapela a Smrtislav je jejich dokonalým opakem. Proč by lidi měli chodit na dvě stejný skupiny? Takhle dostanou pořádnou porci štěstí, ale taky deprese,” komentoval turné Tuzex, lídr Smrtislava.

Kapela Holden prošla v minulém roce několika zásadními změnami. Zkrátila si název, má nové logo a začala zpívat česky. Na podzim vydala dlouho připravované album Střepy v postelích, na němž se podílel britský producent Tom Marsh z kapely IAMX. Albu dláždil cestu pro mnohé překvapivý singl Nesmíš se zlobit, který naznačil budoucí směřování Holdenů. Desce dominují jednoduché melodické skladby a texty řešící existenciální problémy vrstevníků kapely. Nové písně se rychle zabydlují v rozhlasovém éteru a nacházejí si nové posluchače. Na desce hostuje Žofie Dařbujánová z Mydy Rabycad, která pomohla na svět nejzajímavější skladbě alba Vesmírem.

 

Kapela Smrtislav na podzim vypustila debutové album Notorickej samotář (2016). Jeho hlavním strůjcem je nepřehlédnutelný Pavel Litvaj, alias Tuzex, autor veškeré hudby a textů, který kromě bubnů a některých kytarových partů nahrál i většinu skladeb. Klubovou verzi alba představí obklopen zkušenými hudebníky, kytaristou Jakubem Zachovalem dříve účinkujícím s Lus3, bubeníkem Michalem Machem hrajícím s Benem Cristovao a basákem Kryštofem Maškem, který doprovází Mekyho Žbirku. Smrtislav vznikl ze šuplíku, do něhož Tuzex léta ukládal své hudební nápady a texty. „Ve výsledku mě k tomu dokopal Jakub. Věděl, jaké věci píšu, a přesvědčoval mě, že je škoda je nevyužít. Já sám už jsem ani nepočítal, že s tím ještě někdy vylezu ven. Nakonec mě ale mrzí, že jsem to neudělal dřív, protože Smrtislav mě strašně baví,“ vysvětluje v rozhovoru pro Musicserver.cz.

 

Ambicí Pavla Litvaje, ostříleného hráče ze Sunshine, The Prostitutes a Vanessa, je vzkřísit skomírající stylovou platformu českého rocku. Na albu Notorickej samotář, kterým se vrací ke svým hudebním začátkům, to potvrzuje osobně laděnými texty, silnými refrény a devadesátkovou atmosférou plnou temných aranží. Na desce spolupracoval s renomovaným producentem Ecsonem Waldesem. Žánrově neuchopitelná deska odkazuje na českou hudbu 90. let typu Wanastovi Vjecy, ale pohrává si i s popem a funky, které posunuje do temnějších poloh dark-popu, vamp-rocku nebo goth-dance. Na albu se střídají ostré skladby jako Sama doma, dynamické hitovky Kondolence a Notorickej samotář i pomalejší a komornější věci. Texty písní jsou mrazivé a sarkasticky humorné zároveň, mají příběh a pointu.