Slovenský alternativní večer ozdobí Katarzia a Billy Barman

11/04/2017

Nepřehlédnutelné osobnosti slovenské alternativní scény Billy Barman a Katarzia vyrazili na společné turné, kde představují své nové oceňované desky. Série dvojkoncertů nazvaná Veľký Čínský Tour vyvrcholí 11. dubna u nás.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ + VSTUPNÉ:
300 Kč + poplatky sítě / 350 Kč
CAFÉ ELEVEN, Dominikánská 11, otevřeno 8-22h
INDIES, Poštovská 2
SMSTICKET.cz
GOOUT.cz

Příznivci nemainstreamové hudby se mohou těšit na temnější, abstraktnější a elektroničtější projev kapely Billy Barman v živé verzi alba Dýchajúce obrazy a aktuální hudební polohu Katarzie s údernou kapelou, přesnými beaty a experimenty s elektronikou a rapem.

Kapela Billy Barman a písničkářka Katarzia mají více stejných jmenovatelů, jedním z nich je vydavatelství Slnko Records, které před více než 15 lety založila zpěvačka skupiny Longital Šina. O jejich společném turné se mluvilo už na konci loňského roku. Oba projekty se pak sešly v nominacích na ceny Radio_Head Awards 2016, když byly nominovány ve stejných kategoriích za Album roku, Singl roku a Album roku/Cenu kritiků. „Máme velkou radost, že budeme koncertovat s Katkou. Skvěle si rozumíme, fandíme si, a protože nemáme úplně identické skupiny fanoušků, doufáme, že přijde hodně lidí, kteří by se na jednom koncertě třeba nikdy nesetkali,” komentuje společné turné kytarista a skladatel Jozef Vrábel z kapely Billy Barman, která si nakonec cenu za Album roku 2016 Radio_Head Awards odnesla.

Oceněným albem Dýchajúce obrazy Barmani demonstrují odvahu prozkoumávat různé hudební směry, experimentovat s písničkovým aranžmá, dechovými nástroji, případně postavit celou skladbu jen na vokálech. Již první singl Mladým chýba vojna ověnčený cenou Singl roku 2015 Radio_Head Awards naznačil, že indie rockové písníčky s předvídatelnou strukturou jsou již u Barmanů minulostí. Každá píseň aktuálního alba má vlastní neopakovatelnou atmosféru, a především druhá polovina desky s masivními a povznášejícími dechy v kombinaci se skvělou rytmikou přináší zvuk, jaký jsme u Barmanů dosud neslyšeli. K posunu došlo i v textech, které nejsou snadno čitelné a jejichž ústřední motivem je svoboda, volnost, nevázanost a vědomá snaha se svobodou smysluplně naložit. Téma je přítomno ve všech skladbách, titulní Slobodou počínaje a závěrečnou skladbou (Jej) Sloboda konče. ,,Z tohoto alba je konečně cítit klid. Dýchajúce obrazy jsou velmi osobní, dlouho zaznamenávané příběhy, které jsme prožili s našimi přáteli a rodinami,“ komentuje novinku zpěvák Juraj Podmanický.

Historie kapely Billy Barman sahá do roku 2008, kdy ji Juraj Podmanický s Jozefem Vrábelem založili. Posluchače i odbornou veřejnost si získala debutovým albem Noční jazdci. S koncertní šňůrou k druhé desce Modrý jazyk si vydobyla přízeň českých a slovenských klubů a stala se jednou z nejpopulárnějších slovenských kapel současnosti. Barmani pravidelně vystupují na velkých hudebních festivalech jako Grape nebo Pohoda a za svou tvorbu získali šest vítězství v prestižní soutěži Radio_Head Awards.

V září minulého roku vyšlo u Slnko Records již druhé album zpěvačky, kytaristky, skladatelky a textařky Katarzie. Na desce Agnostika nezatížené kontextem předešlé tvorby se sebevědomě posouvá do nových hudebních poloh, které ji viditelně vzdalují od zažité představy folkového děvčete s kytarou. Experimentuje s beaty, elektronikou a rapem. Jako jeho autorka a producentka Katarzia spolupracovala s celou plejádou profesionálních muzikantů z Čech i ze Slovenska. S některými z nich v různých obměnách i koncertuje, což jejímu (jinak velmi intimnímu) projevu dodává zajímavou dynamiku. „S muzikanty za zády cítím, že mám nějakou oporu. Chlapci jsou vystudovaní muzikanti, kteří se věnují jazzu a vážné hudbě, takže ve volnějších místech improvizují, samozřejmě tak, aby to mělo hlavu a patu. S přibývajícími koncerty se víc a víc propojujeme,“ komentuje výraznou změnu v koncertování Katarzia v rozhovoru s Markem Dankem pro server Hudba.sk.

Přes údernou muzikantskou podporu proměnlivého tělesa, v němž se podle možností střídají Vlado Mikláš (kytara), Albert Romanutti (klávesy), Martin Valihora (bicí), Marek Minárik (baskytara), Lukáš Mutňanský (baskytara), Oliver Lipenský (bicí) nebo Petr Hanák (bicí), zůstávají stále nejdůležitější a nejosobnější složkou Katarziiny tvorby texty. Zaznamenává v nich jednou přímočaře jindy metaforicky, vlastní přítomnost, která se záhy stává historií v písních popisujících různá období jejího života. Katarziu najdeme i na nedávném albu s covery Davida Kollera David Koller & Friends (2016), kde interpretuje píseň Záchranár. Nedávná absolventka filmové scénáristiky a dramaturgie začátkem roku rozvířila hladinu slovenské hudební scény písní Kde sa slzy berú, kterou složila pro nový slovenský film režisérky Ivety Grófové Piata loď. Originálním způsobem propojila soundtrack s knižní předlohou. Film získal Křišťálového medvěda za nejlepší film v sekci Generation Kplus na letošním Berlinale.