The Subways se vrací s novou energií na Flédu

Kapela The Subways (UK) hlásí návrat na klubová pódia. V rámci evropského turné ke své nejnovější desce Uncertain Joys (2023) zavítají 25. března také na brněnskou Flédu. Ikony punk-rocku nultých let představí svou energickou show a také nový zvuk, který se formoval během klidnějšího období. Kapela se v něm věnovala hlavně sobě, ale také skládání nových skladeb.

Zakládajícími členy punk-rockové kapely The Subways byli na počátku milénia tehdy náctiletí Billy Lunn (zpěv, kytara), Charlotte Cooper (zpěv, baskytara) a Josh Morgan (bicí). V roce 2020 se Josh rozhodl z osobních důvodů kapelu opustit a na jeho místo nastoupila Camille Phillips, bývalá členka revivalových The Ramonas. Nyní po více než dvaceti letech kapela stále potvrzuje, že se jedná o svérázné performery, kteří dokáží snadno rozproudit své publikum.

Po osmiletém čekání letos v lednu představili nové album s názvem Uncertain Joys (2023). Jak zmiňuje zpěvák Billy v rozhovoru pro The Sound Lab, jedná se o zásadní hudební posun od tradičního basového a kytarového zvuku k experimentování se syntezátory. Kapela se ve dvanácti skladbách věnuje mnoha aktuálním tématům jako je role internetu v dnešní společnosti a rasová diskriminace, ale také intimním záležitostem týkající se zpěvákova osobního života.

Na nejnovější desce začali pracovat již před pandemií koronaviru. První nápady textů ale začaly vznikat již dříve, a to během pauzy, kdy se Charlotte a Josh věnovali své rodině a Billy studoval na univerzitě v Cambridge. „(...) protože jsem strávil tolik času čtením a psaním esejí, když jsem si našel čas vzít do ruky kytaru, všechny ty myšlenky, které se mi tak nějak podvědomě nahromadily, se ze mě prostě vysypaly. Takže když jsem v roce 2019 promoval, měl jsem materiál na přibližně dvě alba, který jsem chtěl projít se zbytkem kapely,” zmiňuje o vzniku alba Billy pro server Cambridge Independent. Jedná se o první desku, na které se podílela také nová bubenice Camille Phillips. Ta se poprvé fanouškům představila v roce 2021 v rámci turné k příležitosti 15. výročí debutového alba Young for Eternity.

Ve svých začátcích hrávala trojice z anglického Welwyn Garden City po lokálních klubech a písně nahrávala v podomácku vytvořeném studiu. Zásadním milníkem, který kapelu zviditelnil, byla příležitost zahrát si jako ještě nepodepsaná kapela na festivalu Glastonbury v roce 2003. Po dvou letech vydali první studiové a vysoce oceňované album Young for Eternity (2005) s úspěšným hitem Rock & Roll Queen. Následovaly nahrávky All or Nothing (2008), Money and Celebrity (2011) a The Subways (2015).

PŘEDPRODEJ/ Presale: 586 Kč (včetně poplatků sítě)

► GoOut.cz: https://goout.net/en/tickets/the-subways/aepq/