Legendární kapela Dunaj pokřtí v Brně nové album Za vodou

14/11/2022

Dunaj hlásí comeback a chystá novou desku s názvem Za vodou, která vyjde 7. října. Sedmé album přijede v trojčlenné sestavě pokřtít 14. listopadu na Flédu. O nový zvuk s mottem Dunaj pro 21. století se postarali producenti Petr Ostrouchov a Aid Kid, kteří svým vystoupením obohatí živé koncerty.

Kapela Dunaj vznikla v roce 1989 a je považována za symbol brněnské alternativy devadesátých let. Jedno z nejznámějších a nejúspěšnějších uskupení na české scéně se pyšní minimalistickým kytarovým zvukem a silnými hudebními texty. I když se složení kapely měnilo, nejsilnější sestavu tvořil dlouhou dobu Jiří Kolšovský, Vladimír Václavek, Josef Ostřanský a Pavel Koudelka. Členy byli i Iva Bittová, která stála u debutu nebo bubeník Pavel Fajt. Nyní se skupina vrací ve formě tria.

Sedmá studiová deska s názvem Za vodou vyjde 7. října a značí velkolepý návrat po dlouholeté pauze, kdy kapela Dunaj jako taková prakticky nefungovala. Mám v sobě pocit naplnění, že to, co jsme těch posledních dvacet let dělali každý za sebe, jsme teď propojili, naladili jsme se na sebe a vzniká něco nového,” zmiňuje Josef Ostřanský pro musicserver.cz. První ochutnávkou z připravované nahrávky je singl Za vodou.

Současná kapitola s podtitulem Dunaj pro 21. století je mimo jiné zásluhou producentů Petra Ostrouchova a Aid Kida, kteří dali desce nový rozměr. „Řekli jsme si, že nechceme frčet na někdejší energii a oprašovat staré vitrínky. Shodli jsme se, že to musí být nová energie, která žije z přítomnosti a říká něco o tom, co jsme teď, vysvětluje Vladimír Václavek pro Headliner. Cílem bylo rovněž oslovit i mladou generaci. Album tedy nese moderní prvky, obsahem ale zůstává věrné tradicím Dunaje. Využily se i archivní nevydané materiály a na dvou písních tak bude možnost slyšet hlas zesnulého Jiřího Kolšovského. Na jedné skladbě hostuje zakládající členka Iva Bittová.

Působení kapely ukončila náhlá smrt frontmana Jiřího Kolšovského v roce 1998. První kontakt zbylí členové navázali v roce 2014 a o čtyři roky později začalo natáčení dokumentárního filmu Dunaj vědomí, které předznamenalo návrat Dunaje v celé své síle. Snímek zachycuje plavbu do rumunského Banátu, kde vystoupení na tamním festivalu symbolizuje obnovení kapely. „Já jsem ten náš společný pobyt vnímal jako něco, co v nás znovu něco otevřelo – staré přátelství, vzájemné sdílení a plochu, z níž může něco vznikat. Cítili jsme tedy, že ten příběh může dostat další vlnu, zmiňuje Vladimír Václavek v rozhovoru pro Brno Město Hudby.

Tvorbu od roku 1988 do roku 1996 mapuje dvojalbum Reloaded, které obsahuje výběr toho nejlepšího, co Dunaj nabízí. Nese v sobě nejúspěšnější skladby jako Cassiniho dělení z nahrávky Rosol (1991) nebo Jednou z Dudlay (1993). V době nečinnosti Dunaje se hudebníci věnovali vlastním projektům. Václavek spolupracoval s Ivou Bittovou, Koudelka byl členem Mňága a Žďorp a Ostřanský se mimo jiné vydal na sólovou dráhu jako Ostrak Mode. Duo Václavek a Ostřanský založili v roce 2015 Dunajskou vlnu, která byla zmenšenou verzí kultovního Dunaje.

PŘEDPRODEJ: 450 Kč

► Smsticket.cz: https://www.smsticket.cz/vstupenky/30705-dunaj

►GoOut.cz: https://goout.net/en/tickets/dunaj-krest-alba/etdo/

Facebook událost: Dunaj I Fléda