Fallgrapp po dvou letech přiváží nejnovější desku Ostrov (2020)

16/02/2022

Devět členů nadžánrových Fallgrapp se s lehkostí pohybuje od downtempa, přes triphop a alternativní pop až k rapu. Přesně před dvěma lety vyšla skupině nahrávka Ostrov (2020) a narozeniny, stejně jako koncertní premiéru, oslaví 23. 3. 2022 na brněnské Flédě. Sama kapela, a taktéž kritika, označují album za jejich nejvyspělejší tvorbu: „Nemusíte o minulosti slovenských Fallgrapp vědět nic, přesto už během prvních minut poslechu třetí řadovky Ostrov pochopíte, že tahle kapela netrpí bázlivostí a nebojí se velkých vizí,“ napsal například server Frontman.cz.

PŘEDPRODEJ: 320 Kč (+ poplatky sítě)
 

Projekt vznikl v roce 2013 pro vystoupení Juraje Líšky v rámci festivalu Pohoda. Postupně se rozrůstal o zpěvačku Noru Ibsenovou a další hudebníky až do současných rozměrů. Hned debutová deska Rieka (2014) přinesla nevídaný ohlas a ovládla Radio_Head Awards – získala cenu za album, singl, debut i elektronickou nahrávku. Následovala účast na prestižním showcasu Eurosonic Nordeslaag nebo support na slovenském vystoupení producenta Bonobo.

Na albech Fallgrapp se velmi často objevují i další osobnosti slovenské hudební scény – tvořili s umělci jako Vec, Jimmy Pé nebo Juraj Benetin (Korben Dallas). Track Keď padal sneh, výsledek spolupráce s producentem The Curly Simon, dokonce vynesl kapele další ocenění za nejlepší skladbu. Kapela si zakládá na slovenských textech a mimořádný důraz klade i na barevně působivé, někdy až surreální vizuály. Z poslední desky se klipu dočkala, jak titulní píseň Ostrov, tak právě Keď padal sneh, která do teď zaznamenala na službě YouTube už více než čtvrt milionu shlédnutí.