Folklórní i punkoví DakhaBrakha míří na Flédu

09/02/2022

‚Etnický chaos‘, tak označuje svou tvorbu čtveřice DakhaBrakha. Uskupení z Ukrajiny balancuje mezi divadlem a hudbou, folklorem a world-music a nebojí se ani prvků rapu nebo dokonce altpopu. Přináší tak pomyslné propojení mezi historickými kořeny ukrajinské kultury a předchází ho pověst nezapomenutelného zážitku – hudebního, stejně jako vizuálního.

PŘEDPRODEJ: 476 Kč + poplatky sítě
● Smsticket.cz
● GoOut.cz

V roce 2004 se k trojici zpěvaček a multi-instrumentalistek, spjatých s avantgardním divadlem Dakh, Iryně Kovalenko, Oleně Tsybulské a Nině Garenetské připojil také hudebník Marko Halanevych. Za jejich propojením stojí režisér Vladyslav Troitskyi, který doteď se skupinou spolupracuje a jeho angažmá ovlivnilo i název projektu. Divadelní Dakh (ukrajinsky střecha) se změnilo na Dakha (tedy dávat) a bylo doplněné o Brakha (v překladu brát). „Jméno Dávat a brát odkazuje k energii mezi námi a publikem. Také to ale lze brát jako odkaz k energii, která existuje mezi starým a novým,“ vysvětluje Iryna v rozhovoru pro server The Quietus. Poetické, a přitom přímočaré pojmenování také předznamenává husí kůži na zátylku, kterou si z koncertů odnášejí očarovaní posluchači.

Od počátku kapely, zdobí její pověst pravidelně přívlastky jako emotivní, energické, unikátní nebo osvěžující. Mnozí publicisté se dokonce nebojí označit přímočarou hudbu DakhaBrakha
za folk-punk. Během osmnácti let projeli společně většinu světa a zahráli si jak v prestižních sessions NPR Tiny Desk nebo KEXP, tak na věhlasných festivalech jako britský WOMAD nebo Pickathon v americkém Portlandu. Ani do Česka nezavítají poprvé, po třech letech od posledního koncertu navštíví ukrajinské kvarteto ze svobodné Ukrajiny, jak rádi dodávají, 17. 2. 2022 také Flédu.