Hudební kluby napadají mimořádná opatření Ministerstva Zdravotnictví

08/09/2021

Čtyři hudební kluby, brněnská Fléda, Kabinet Múz, Metro a pražská MeetFactory, podávají Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zrušení části mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které zakazuje tanec v klubech a ukládá další absurdní zákazy a omezení.

Martin Kozumplík, z brněnského Kabinetu Múz k tomu uvádí: „Dlouho jsme s ostatními kluby sdruženými v Brněnské asociaci clubové hudby uvažovali, jak s nařízeními Ministerstva zdravotnictví naložit. Všechny naše kluby se maximálně snaží vyhovět racionálním požadavkům na dezinfekci, roušky, testy a doufáme, že očkování nám pomůže komplikovanou situaci zvládnout. Nemůžeme ale zajistit to, aby hosté v klubech netančili a fungovat v prostředí neustálých změn předpisů.“

Pavel Řehor ze známého klubu Metro k tomu doplňuje: „Je absurdní, že po koncertu, pro který jsou nastavena jen nejzákladnější opatření a při kterém se tančit může, by velká část hostů měla náš klub opustit, aby při reprodukované hudbě tančili jen ti očkovaní, s rozestupy jako při spartakiádě. Nikdo se potom nemůže divit, že běžná populace opatření ignoruje, když se jim nedá ani porozumět“.

Návrh hudebních klubů namítá i ostatní již Nejvyšším správním soudem vytýkaná a opakovaná pochybení Ministerstva zdravotnictví, jako je nedostatek pravomoci a odůvodnění, iracionalitu opatření bez zohlednění aktuální epidemické situace a fakt, že uložená opatření namísto omezení ve skutečnosti provoz klubů zakazují.


Kontakt pro média: Mgr. Jan Hladký, LL.M. (jan@hladky.legal / + 420 603 888 224)