Halloweenskou noc na Flédě rozpálí DJ Hell

Letošní Halloween na Flédě bude hostit legendární průkopník německého techna DJ Hell. Klíčová postava taneční scény devadesátých let se brněnským fanouškům naposledy představila před sedmi lety. Dlouho očekávaný dj set odehraje 27. října na Flédě.

Padesátiletý Helmut Josef Geier se může pyšnit více než čtyřiceti lety na hudební scéně a titulem tvůrce žánru electroclash, který je neodmyslitelně spjat s jeho vydavatelstvím International Deejay Gigolo Records. Hell jej založil v roce 1997 a představil na něm jména jako Tiga, Miss Kittin & The Hacker a Fischerspooner. S labelem se zasloužil o znovuzrození klubové scény a formaci samotného žánru, který kombinuje house, electro, funk a techno.

Poslední album Hab keine Angst, hab keine Angst, ich bin deine Angst vydal Hell v roce 2021. Spolupracoval na něm s umělcem a performátorem Jonathanem Messem, který se podílel už na coveru desky House Music Box (2020). Na desce přebral roli producenta, staral se o celkovou kompozici, aranžmá, zvuk a střih, zatímco Jonathan volně improvizoval s texty a vokály. V každé písni se Hell snažil objevovat jiný hudební směr, zároveň ale chtěl, aby celé album tvořilo jednotný celek.

Počátek Hellovy kariéry na přelomu osmdesátých a devadesátých let je spojen s německým klubem Libella. Jakožto rezident vůbec prvního mnichovského klubu, zakladatel několika vydavatelství a pravidelný hostující po celém Německu si vysloužil titul průkopníka německé elektronické hudby. Za svou kariéru vydal Hell desítku úspěšných alb včetně debutu Geteert & Gefedert (1994). Novátorský přístup potvrdil na desce Munich Machine (1998), na které poprvé experimentoval s kombinováním rockové a taneční hudby. Následovaly nahrávky NY Muscle (2003), Teufelswerk (2009) a Zukunftsmusik (2017). Hell také tvořil hudbu pro mnoho módních přehlídek (Hugo Boss, Raf Simons), spolupracoval s několika módními značkami a působí jako kurátor v MOMEM (Museum of Modern Electronic Music) ve Frankfurtu.