Kalifornští experimentátoři Xiu Xiu představí na Flédě novinku Ignore Grief

Kapela Xiu Xiu uvede 24. září na Flédě své nejnovější album Ignore Grief (2023), které přináší novou posilu v podobě bubeníka Davida Kendricka. Deska je inspirována traumatickými zážitky osob, které jsou členům kapely blízké a slouží jako způsob vypořádání se s těmito tragédiemi.

Kalifornská experimentální kapela Xiu Xiu po dvou letech vydává nové album Ignore Grief (2023), ve kterém se ke klasickému složení Jamie Stewart a Angela Seo připojuje bubeník David Kendrick, původně člen kapel Devo, Sparks a Gleaming Spire. Uskupení je známé syrovým zvukem, tajemnými melodiemi, emočně silnými texty a bořením hudebních konvencí. Pokrývají širokou paletu žánrů včetně experimentálního rocku, art-popu, post-punku, ambientu, noisu a elektronické hudby.


Xiu Xiu ve své tvorbě běžně vychází z osobních zkušeností. Deska Ignore Grief (2023) odhaluje temné příběhy blízkých osob, které si prošly traumatickými zážitky. Inspirací byl také subžánr teen tragedy dominující v 50. letech 20. století, který vypráví příběhy zlomených srdcí a neštěstí mladých lidí. Hororové zvuky, silné texty a utopené vokály společně vytváří jedno z nejtemnějších a nejdrsnějších děl kapely. „Hudba je to, co mi umožňuje zvládat stresy z okolního světa. Je to příležitost přetvořit něco, co je skutečně hrozné a pokusit se proměnit tu bolest (...) v něco produktivního, spíše než v něco sebedestruktivního,” zmiňuje o nové desce Jamie Stewart pro magazín Under The Radar. Album je rozděleno na dvě poloviny, které se odlišují žánrově a také pěvecky. Pět písní je o skutečných tragédiích, dalších pět je smyšlených. Hlas Angely dominuje v experimentálně industriální části s výraznými bicími a elektronickými prvky. Jamieho polovina patří žánrově spíše k experimentální moderní klasice.

Jamie Stewart a Cory McCulloch, tehdejší členové kapel Indestructible Beat of Palo Alto a Ten in the Swear Jar založili Xiu Xiu na počátku století. Název kapely vzešel z hlavní hrdinky čínského snímku Xiu Xiu: Sent Down Girl (1998), který je pro kapelu důležitým inspiračním zdrojem. Debutové album Knife Play (2002) vydali v původním složení s Lauren Andrews a Yvonne Chen, které po pár letech kapelu opustily. Během dvaceti let se v kapele vystřídalo mnoho hudebníků, z nichž jediným stále hrajícím členem je právě Jamie Stewart. V pořadí sedmé album Dear God, I Hate Myself (2010) obohatila nová členka Angela Seo, která se přidala ke kapele v roce 2009. Na kontě mají mnoho úspěšných alb včetně A Promise (2003), Fabulous Muscles (2004) a také cover album hudby ze seriálu Twin Peaks s názvem Plays the Music of Twin Peaks (2016).