Na Flédě vystoupí nizozemská kytarovka s ostrovním zvukem Kensington

13/04/2018

Nizozemská indie rocková hvězda Kensington vystoupí 13. dubna na Flédě. Čtveřice, která ve své zemi vyprodává stadiony a sbírá prestižní hudební cenyu nás představí v brněnském klubovém prostředí poprvé své album Control. Její nakažlivou koncertní energii, precizní kytarové riffy a podmanivý hlas zpěváka Eloie Youssefa uvede pražské indie rockové kvarteto The Silver Spoons.

Přidejte se k události na facebooku.

Předprodej 490 Kč

► Hostel Eleven, Dominikánská 11, (denně 8-22, bez poplatků)
► INDIES, Poštovská 2
 
Holandská kytarovka Kensington má v České republice slušnou fanouškovskou základnu. Jejich živá vystoupení charakterizuje bezbřehá energie, náladová světelná show, mimořádně kvalitní provedení písní, zvuk jako z nosičů a vynikající instrumentální improvizace. Čerství nositelé prestižní ceny Popprijs 2017 za největší přínos k nizozemského popové hudbě Flédu navštíví v rámci turné EU TOUR 2018.
 

V Brně představí sehranou show k poslednímu albu Control (2016), které se oproti minulým třem dlouhohrajícím nahrávkám (Borders 2010, Vultures 2012, Rivals 2014) zdá být poněkud tvrdší, depresivnější a temnější. „Pokud rozumíte těmto písním, pokud rozumíte jejich významu, můžete nám být fakt blízcí a poznat tak všechno z našich osobností, můžete vidět tu pravdu za tím vším,“ vyjádřil se v rozhovoru pro iReport (02/2017) frontman kapely Eloi Youssef. Na poslední desce se Kensington bez obav pustili do většího experimentování s elektronickými zvuky a syntezátory, střídání syrových Eloiových vokálů s mohutnými sbory celé kapely (Do I Ever) a hlubších a osobnějších textů. Že to byl krok správným směrem, potvrdily i výsledky nedávných národních cen Buma Awards za deset nejlepších domácích hitů, mezi nimiž se umístila i nejosobnější skladba z desky Control Sorry.

Nizozemskou scénu stále masivněji ovládá elektronická taneční hudba a Kensington se spolu s dalšími holandskými rockovými skupinami jako De Staat, kteří si Flédu podmanili v lednu 2017, snaží na pódium vrátit kytary. „Dneska jdeš trochu proti proudu, když máš kytarovou kapelu. Všude jsou superslavní dýdžejové, rappeři, crossover. Někdo musí kytary dostat zase do centra zájmu!,“ vysvětloval kytarista kapely Casper Starreveld v roce 2015 v rozhovoru pro iReport. Kapela se nevnímá jako nizozemská, preferuje, když je považována za mezinárodní hudbu hlásící se k tradici amerického a anglického rocku. Za svou popularitu mimo jiné vděčí britským Coldplay, kteří v roce 2012 na svém oficiálním twitterovém účtu s 9 milióny fanoušky sdíleli videoklip Kensington Home Again. Píseň se pak stala hitem, který má na Youtube více než 4,5 milionů zhlédnutí.

Holandskou čtveřici na pódium uvede pražská indie-rocková skupina The Silver Spoons hrající ve složení Augustine Dunn (zpěv, kytara), Jaroslav Janda (kytara), Jan Janíček (baskytara, zpěv) a Štěpán Bína (bubny) s hostující zpěvačkou a klávesistkou Sarah Dunn. Kapela dostala nabídku známého amerického producenta (Rolling Stones) natočit tři singly v hollywoodském studiu. Na cestu do Ameriky teď sbírají podporu prostřednictvím crowdfundingového portálu hithit.cz.