Extravagantní a hravý elektro pop Mydy Rabycad

30/11/2017

Jedna z nejoblíbenějších českých kapel na zahraničních festivalech Mydy Rabycad vydala nové album M.Y.D.Y., které spojuje swing, pop a elektroniku Předvedou blyštivou koncertní show s řadou odkazů na retro styly a vynikající instrumentální výkony doplněné energickým pódiovým projevem zpěvačky Žofie Dařbujánové.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ + VSTUPNÉ: 200 Kč + poplatky sítě / 250 Kč
CAFÉ ELEVEN, Dominikánská 11, otevřeno 8-22h
INDIES, Poštovská 2
SMSTICKET.cz
GOOUT.cz

Mydy Rabycad je jedna z nejvýraznějších domácích kapel. Jejich nevyčerpatelná koncertní energie a dynamičnost skladeb generuje nekonečný taneční potenciál. Návštěvníky brněnského koncertu čeká nejen dokonalý zvuk a inteligentní elektropop vycházející z jazzového backgroundu muzikantů, ale také extravagantní styling odkazující na zlatou éru glam rocku. „Budeme mít úplně nový vizuál, tedy novou pódiovou prezentaci, kostýmy i světla...,“ lákají Mydy Rabycad, k čemuž Žofie Dařbujánová dodává: „Nebáli jsme se toho! Na tanečním parketu to je nášlapnější než mina.“

 

Album M.Y.D.Y. obsahuje jedenáct skladeb, které tvoří sebevědomý indie popový mix syntezátorů, soulu, rocku a taneční elektroniky. Prozrazuje velkou hravost a touhu vyzkoušet maximum nového v oblasti rytmů a zvuků. Technicky nedostižné zázemí berlínských Red Bull Studios, kde většina desky vznikala, jejich touhu bezezbytku naplnilo. A mnohem víc, dodalo jim sebejistotu a reálnou možnost uspět i v mezinárodní konkurenci. Deska M.Y.D.Y. je textově osobnější, muzikantsky hravější a „poťouchlejší“ (Mikuláš Pejcha) než známe z předchozí tvorby kapely. Je dokladem lidského i muzikantského dospívání, a přestože vznikala během divokého cestování, spojuje v sobě „pohyb s klidem a emoce s rozumem“. Produkoval ji bubeník Tomáš Konůpka, mastering je dílem Johna Davise (spolupracoval s The Prodigy, U2, Primal Scream, Led Zeppelin, Blur) z londýnských Metropolis Studios. Na desce se podílelo mnoho hostů včetně smyčcového kvarteta v čele s Hanou Kašpárek Vyšínskou a kontrabasistou Josefem Fečem, dechovou sekci vedl Miroslav Hloucal.

 

Své třetí album kapela ohlašovala sérií singlů doprovázených klipy mezinárodně uznávaného režiséra Vladimíra Jedličky, které vznikaly všude možně, například v Berlíně, Kanadě nebo Severní Americe. Album jako první předznamenal hit o vytrvalosti a umění žít daným okamžikem Just Dance, který vystřídala skladba I Don’t Care s klipem natočeným na osmimilimetrovou kameru. Připomíná genius loci Berlína a bohémské čtvrti Kreuzberg jako kolébky mnoha hudebních žánrů, kde natáčely největší rockové ikony jako David Bowie a Nick Cave. Vizuální podoba singlu Sensation pracuje s prostředím nahrávacího studia, klip ke skladbě Rise Up, zpěvaččině osobní demonstraci proti vlastní lenosti, vyzdvihuje atmosféru živého koncertu. Poslední upoutávkou k chystanému albu byl singl Yellow, který dobývá americké rozhlasové hitparády. „Yellow je pro mě snad nejspontánnější skladba z celý desky. Nejen proto, že příběh, o kterém vypráví, se skutečně odehrál během natáčení alba. Tenhle song si přišel pro mě,” svěřuje se autorka textů Žofie Dařbujánová.



Mydy Rabycad loni zaznamenali velký ohlas na dvou festivalech v Jižní Koreji a famózní úspěch na Porto Latino Festivalu na Korsice a Nilüfer Müzik Festivalu v turecké Burse. Zlomovým momentem jejich kariéry byla účast na festivalu Glastonbury. Letos v létě zažili mimořádně úspěšné kanadsko-americké turné, které jim získalo tisíce nových příznivců na prestižní RBC Bluesfest do Ottawy, Festival d’été de Québec s padesátiletou tradicí a na festival La Féte De Marquette v Madisonu ve státě Wisconsin. Kapela hraje a skládá v původní sestavě založené na dlouholetých přátelstvích. Žofie Dařbujánová zpívá a píše texty, Nèro Scartch ovládá syntezátory a samplery, Jan Drábek hraje na basovou kytaru a syntetizér, Mikuláš Pejcha střídá saxofon, dechový syntetizér EWI a občas hraje na klávesy. Společně zpívají doprovodné vokály, píší hudbu a vzájemně se doplňují i za dalšími hudebními nástroji. Unikátní sound dotváří nepostradatelní stálí hosté bubeník a producent Tomáš Konůpka, kytarista Ondřej Slánský a manažer a zvukař Petr „Kužel“ Blažek.