Americký rapper Riff Raff nastaví uhlazenou tvář rapu

30/05/2017

Mapujeme světovou hip hopovou scénu a představujeme houstonského rappera Riff Raffa, jehož tvorba je směsicí freestylu a rapu. Čeká vás nepředvídatelná excentrická show k albu Peach Panther doplněná o novinky z čerstvého mixtapu Aquaberry Aquarius. Hédonistu Riff Raffa uvede Robin Zoot ze stáje Milion+.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ: 400 Kč (+ poplatky sítě)/ na místě 500 Kč
► Café Eleven, Dominikánská 11, otevřeno 8-22
► INDIES, Poštovská 2
SMSTICKET.cz  
GOOUT.cz 

Support: Robin Zoot (label Milion+)

Afterparty:
Buki (juke/footwork/160bpm)
DJ Vindaloo & Crys (b2b DJ set/bass/rap/140bpm)

 

V aktuální klubové sezóně dáváme prostor různorodým odnožím a podobám světového hip hopu. Po syrovém hypno rapu newyorského kamikadze Zebra Katze předvedl východoevropskou verzi žánru estonský experimentátor Tommy Cash. V květnu ho nahradí autentický zjev, brooklynský rapper Tekashi69, který Brnu udělí lekci scumu a underground rapu. Cashovu teplákovku a Tekashiho zacuchané dredy vystřídá uhlazenost, luxusní sako a extravagantní manýry enfant terrible houstonské scény Riff Raffa.

Nestoudně excentrický rapper, jehož poznávacím znamením jsou zlatá rovnátka, neonové čočky zapletené copánky a bizarní tetování s logy MTV, NBA nebo Bartem Simpsonem, vyrazil na obří turné po sedmdesáti zemích světa. Jeho brněnské příznivce čeká extrovertní a živá show k novému albu Peach Panther (2016), která obsáhne i skladby z jeho posledního mixtapu Aquaberry Aquarius (2017). Je výsledkem spolupráce s DJem Afterthought a dalšími známými jmény jako Wiz Khalifa, Bones nebo Choo Jackson. Ve srovnání s předchozím albem Neon Icon je Peach Panther mnohem méně trapové, pohybuje se spíš na hranici žánru a dokonce občas působí jako jeho parodie. Album i turné doprovází opulentní a barevně vyzývavé videoklipy s milióny zhlédnutími. Riff Raffův styl doprovází specifický až surreálný smysl pro humor, obdiv vůči černošské kultuře, jíž se snaží být součástí a freestylový přístup ke skládání hudby.

 

Zásadním obratem jeho kariéry byl odchod z Houstonu do Los Angeles (2011), který mu doporučil tehdejší manažer OG Ron C se slovy: „Ty nepřicházíš s něčím, co lidi v Houstonu normálně poslouchaj, v Hollywoodu, tam maj lidi rádi podivný druhy rapu.“ Po příchodu do L.A. Riff Raff okamžitě začal točit videa po celém městě většinou s rapperem TKO Capone. Dostat se do povědomí tamní hip hopové scény mu pomohl především atlantský rapper Soulja Boy, dnes uznávaný pionýr internetových promočních technik. Po roztržce s ním Riff Raff spálil mosty a začal spolupracovat se jmény jako Action Bronson, Chief Keef, Kitty Pryde nebo Lil B a skládal i sólové tracky. V roce 2012 vlastním nákladem vydal svou první nezávislou nahrávku The Golden Alien a v témže roce všechny překvapil smlouvou s prestižním labelem Mad Decent superproducenta Dipla. Ten v roce 2014 vydává první Riff Raffovo plnohodnotné album Neon Icon.

Riff Raff, vlastním jménem Horst Simko, je jedním ze čtyř dětí vietnamského veterána. Vyrůstal na předměstí Houstonu jako nenápadný, ničím výjimečný chlapec s dobrými známkami. V devadesátých letech jako dítě zbožňoval bílého rappera Vanilla Ice z Dallasu. Obdivoval jeho pobuřující styl, extravagantní účes i rebelskou úpravu obočí. Jako náctiletý podobně vzhlížel k černým rapperům ze severního Houstonu kolem vydavatelství Swishahouse jako Paul Wall, Chamillionaire nebo Slim Thug, kteří se brzy stali hvězdami národní velikosti. Měli peníze a luxusní auta vybavené TV. Horst z toho usoudil, že nejlepší způsob, jak se stát celebritou a vydělávat peníze, je stát se rapperem. Z nenápadného kluka z Houstonu později díky soutěži MTV From G's to Gents, manažerovi a producentovi OG Ron C a promo podpoře atlantského rappera Soulja Boy vzešla obletovaná pop kulturní ikona Los Angeles.

 

Hvězdu amerického hip hopu uvede progresivní a kontroverzní domácí rapper Robin Zoot, kterému nedávno vyšel singl Každý ráno. Atmosféru naladí skladbami z aktuální desky Coctail Party (2016). Divoký večírek zakončí afterparty, v níž budou mít hlavní slovo Buki (juke/footwork/160bpm) a DJ Vindaloo & Crys (b2b DJ set/bass/rap/140bpm).

Fotogalerie