Christian Löffler vnese do Echoes zvuky přírody

07/04/2017

Headlinerem jarních Echoes bude 7. dubna německý producent a výtvarník Christian Löffler, který zde odstartuje své evropské turné k novému albu Mare. Doprovází ho hamburská vokalistka Mohna.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ + VSTUPNÉ:
300 Kč + poplatky sítě / 350 Kč
CAFÉ ELEVEN, Dominikánská 11, otevřeno 8-22h
INDIES, Poštovská 2
SMSTICKET.cz
GOOUT.cz
TICKETPORTAL.cz

Základem Löfflerových skladeb je deep house, do něhož začleňuje a vrství zvuky přírody a ozvláštňuje je prvky jazzu, indie rocku a vážné hudby. Výsledná kombinace melancholie a euforie v živých vystoupeních ústí do zřetelných vrcholů, které na Flédě podtrhne unikátní světelná a vizuální show. Program sedmého dílu Echoes doplní koncert skupiny Ba:zel a DJs Jane Miltz, Alan Wood a Luke Nova.

 

Návštěvníci vyprodané Flédy byli v únoru svědky strhujícího vystoupení německého producenta Jana Blomqvista, který živým setem zahájil letošní Echoes. Jeho melodický elektro pop a minimalistické techno v dubnu vystřídá mistr magického minimalismu Christian Löffler (DE) a zpěvačka Mohna (DE) s živou verzí Lofflerova alba Mare (2016). Vzniklo uprostřed lesů v idylické části severního Německa na pobřeží Baltského moře, v oblasti, kde Löffler celý život žije. Zde se nechává inspirovat zvuky a obrazy přírody, které sám reinterpretuje prostřednictvím různých uměleckých médií - hudby, fotografování a malování. Po vytvoření základního rámce alba se uchýlil na samotu do malé dřevěné chaty u moře jen se skromným technickým vybavením pro produkci hudby a nahrávání přírodních ruchů. „Mám obrovskou sbírku nahrávek. Jsem téměř každý den venku, nahrávám zvuky a fotím. Hlavně fotím, ale vždy mám s sebou i audio záznamník pro případ, že budu chtít zachytit nějaký krásný zvuk nebo okamžik,“ vysvětluje Christian Löffler v rozhovoru pro časopis XLR8R.

 


Deska Mare je jeho druhou dlouhohrající nahrávkou. Znepokojivá zvuková krajina 17 skladeb je nasáklá mlžnou melancholií s lehce ponurým, přesto však euforickým podtónem. Součástí jeho vystoupení na Flédě, kde odstartuje své evropské turné, bude i unikátní A/V live show vycházející z Löfflerových vizuálních materiálů. Atmosféru desky spoluvytváří i použití starých nástrojů jako kalimba nebo citera, které Löffler sbírá a vozí si je z celého světa. „Mám rád ten kontrast mezi živými nástroji a elektronickou hudbou, jejich zapojování do struktury beatů a podobné věci“, prozrazuje Löffler. Výsledkem jsou čisté hypnotické skladby, které posluchače pomalu noří do jejich vnitřního světa snů. Na albu s ním spolupracovala Mohna, zpěvačka hamburské indie-poové kapely Me Succeeds. Spolupracují již několik let a její hlas se objevil i na debutovém albu A Forest (2012).


S produkováním hudby začal Löffler už ve čtrnácti letech. Bez odborného hudebního vzdělání se jako samouk naučil základy tvorby elektronické hudby. Během svého vývoje procházel různými hudebními styly, které se promítají do jeho současného projevu. Debutoval EP Hights (2009) a před albem Mare si vydal ještě 4 další EP, 4 singly a debutové album A Forest (2012). Hlavní rozdíl mezi aktuální a debutovou desku Löffler vidí v tom, že A Forest je mnohem více vystavěno na zhruba 10-sekundových smyčkách, kdežto Mare se víc podobná jam session, kterou hraje sám se sebou. Löffler je perfekcionista a má rád věci pod kontrolou. Je autorem většiny svých coverů a videí a veškerá jeho produkce vyšla pod jeho vlastními labely c.sides, 20:20 Vision a Just This nebo Ki Records, který založil se svým přítelem z dětství MK Braunem (2009). Ki je japonsky strom. Pod značkou Ki Records vychází originální ambient elektronika s citem pro zvukový detail, například Sierenovo experimentální techno s vlivy britské bass music nebo ruský producent Monokle.

 


Festival elektronické hudby ECHOES pravidelně pořádá klub Fléda. Jeho cílem je představovat nejaktuálnější zahraniční projekty ale také nadějné české talenty elektronické scény. Dramaturgie akce dává prostor audiovizuálním performancím a experimentování s hranicemi analogové a digitální hudby. Löfflerovu premiérovou show kromě Mohny podpoří živé vystoupení elektro-akustického dua Ba:zel ve složení Daniel Vlček (ex GROUPE GUMA GUAR, Reverend Dick, Stresovicka Kramle) a Ewelina Chiu. Temně melancholická dvojice má za sebou několik úspěšných koncertů u nás i v zahraničí (např. s Dead Western nebo Shield Patterns). Line-up druhého vydaní Echoes 2017 doplní Djs Jane Miltz, Alan Wood a Luke Nova.