Uvádíme bizarní východoevropskou rappovou hvězdu Tommyho Cashe

23/03/2017

Vystoupení nepředvídatelného hip-hopera Tommyho Cashe předchází skazky o ulítlých tanečních kreacích a intenzivním kontaktu s publikem. Přesvědčit o jejich pravdivosti se můžete 23. 3. u nás. Extravagantní bouřlivák přiveze nový materiál navazující na virálně úspěšný debut Euroz Dollaz Yeniz.

Estonský experimentální hudebník ve své tvorbě mísí východní postsovětskou kulturu s tou západní hip-hopovou. Co od rappera a milovníka koní očekávat napovídá klip Winaloto, který je jakousi dekadentní ódou na radost současnosti.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ 350 Kč + poplatky sítě
• CAFÉ ELEVEN, Dominikánská 11, otevřeno 8-22h
• INDIES, Poštovská 2
• Fource.cz
• GOOUT.cz
• TICKETPRO.cz

 

Tommy Cash své východoevropské kořeny neskrývá. Staví na nich naopak svou bizardní hip-hopovou image. Kalhoty se třemi pruhy, láska k ruským tkaným kobercům nebo lokace klipů v kontroverzním prostředí chudoby bývalého východního bloku. „Myslím, že to je mnohem víc než jenom dřepění v teplákách. Pro mě je to něco hlubšího, ukazuje to, odkud pocházím a kdo jsem,“ vysvětluje Cash pro Radio Wave. Hudebník si s oblibou pohrává s queer estetikou. Na Eurosonic Noordslag 2017 například vystoupil v šatech po babičce a s culíkem. „Nemusíš být krásný proto, abys byl krásný,“ připomíná Cash svou životní mantru. Za pozornost stojí jeho instagramový profil, který je galerií roztodivných zálib.

 

Pro texty Tommyho Cashe je typická nadsázka a ironie. Tu umocňuje angličtina s typicky vyexponovaným východním přízvukem, který může evokovat ZEF stylistiku jihoafrických hvězd Die Antwoord. Zásadní vliv pro Cashův úspěch mají vizuálně extravagantní videoklipy Euroz Dollaz Yeniz (2014), Leave Me Alone (2015) a Prorapsuperstar (2015), jejichž podobu výrazně ovlivnil sám autor. Na podzim loňského roku vyrazil dech laickému i odbornému publiku svým dekadentním klipem Winaloto z připravované nové desky. Jen za první týden ho zhlédlo přes dva miliony uživatelů a Cash si singlem řekl o pozornost pro chystaný materiál.

 

Tommy Cash vyrůstal v šedi estonského Tallinnu, kde postupně objevoval různé druhy umění. Od toho výtvarného se přes módu dostal až k hip-hopovému tanci a nakonec i rappu. „Ve škole jsem byl ten divný kluk, co neměl moc kámošů, měl rád umění a dělal si svoje věci. Prostě divnej týpek,“ uvedl Cash ve zmíněném rozhovoru. Kolem roku 2011, kdy začínal tvořit hudbu, ho ovlivňovali interpreti jako Kanye West nebo Pharell Williams. Cash si však postupně vytříbil vlastní svérázný styl, který kombinuje trap s elektronikou. První výraznější úspěch zaznamenal v roce 2013, kdy se stal objevem roku na Estonian Hip-Hop Awards. O rok později po několika singlech vydal dlouhohrající prvotinu Euroz Dollarz Yeniz. S tou vyrazil na turné, na němž si šokujícím a po všech stránkách svérázným projevem okamžitě získal publikum po celé Evropě. K vzestupu mu pomohla spolupráce s neméně osobitým kolektivem Little Big a klipy, které se staly hity na sociálních sítích. Pro svůj eklektický přesto stále pravdivý přístup si získal pozornost médií jako Highsnobiety, Maxim, NME či Noisey by Vice.