18+ vystřihnou na Flédě syrovou a provokativní show

18/03/2017

Zástupci americké experimentální scény 18+ vystoupí 18. března na brněnské Flédě. Dvojice hudebníků a vizuálních umělců Justin Swinburne a Samia Mirza v Brně představí zvukově radikální a textově výstřední album Collect. Fanoušky alternativního popu čeká syrová reflexe současnosti s prvky hip hopu a trap rapu.

Přidejte se k události na facebooku.

PŘEDPRODEJ +VSTUPNÉ:
350 Kč + poplatky sítě / 440 Kč
• CAFÉ ELEVEN, Dominikánská 11, otevřeno 8-22h
• INDIES, Poštovská 2
• SMSTICKET.cz
• GOOUT.cz

 

V roce 2016 vydalo kalifornské duo 18+ album Collect (2016), které vznikalo na dálku a v odloučení. Invazivním způsobem zkoumá vztah „veřejného“ a „soukromého“ v podobě nasamplovaných telefonních hovorů a osobních nahrávek prolínajících se skladbami. Dvojice už neobývá vlastní hudební vesmír, ale prezentuje dva nové vesmíry, které se snaží propojit způsobem, který umožní vlastní existenci každého z nich. Výsledkem této snahy je syrový minimalismus, pomalé tempo, texty se sexuálním nábojem umocněné zastřenými hlasy. Vzniká záznam navozující pocit samoty v prázdné místnosti. Ve skladbách jsou použity a vrstveny nejrůznější zvuky od moderních přístrojů až po vytí psa. Album vyšlo u nezávislého londýnského labelu Houndstooth úzce propojeného s legendárním londýnským klubem Fabric.

Vydání alba Collect předcházel singl Drama s charakteristickou afektovanou ospalostí páru, chytlavě zamlženými vokály a vrstevnatou hudební produkcí. Téma samoty a odloučení umocňuje videoklip se znepokojivě těkající vizualitou. Na rozdíl od předchozí desky, která je souborem starších mixtapů, je Collect prvním dlouhohrajícím albem, na němž byl použit nový materiál. Justin na něm pracoval v Berlíně a Samia v Honolulu. Výsledkem fyzické a geografické vzdálenosti je zvukové zhmotnění roztříštěných setkání vzdálených myslí. Zatímco u předchozího alba Trust se Justin a Samia inspirovali otázkou anonymity v digitálním věku, Collect se zabývá problémem separace a izolace a proměnou kreativního potenciálu ve vztahu k samotě. Nahrávka zvukově i tematicky reflektuje nové způsoby komunikace v různých kontextech od platonického, po profesionální a ekonomický.

 

Vystoupení amerických 18+ je dalším koncertem v řadě, kterým Fléda mapuje současnou alternativní synth popovou scénu produkovanou hudebními dvojicemi. Po loňském koncertě dream popových The Dumplings (PL) a tanečních Blondage (DE) klub kromě 18+ uvádí i charismatické duo Joy Wellboy (BE). „V posledních deseti letech vznikla celá řada elektronických projektů o dvou lidech. Synth pop založený na použití syntezátoru jako hlavním hudebním nástroji na přelomu 70. a 80. let zcela rozložil tradiční představu čtyřčlenné kapely, čímž hudební produkci zdemokratizoval a zpřístupnil,“ dodává Marie Butula Cichá, dramaturgyně klubu Fléda.

Justin Swinburne a Samia Mirza se potkali na School of the Art Institute of Chicago. V roce 2011 založili projekt 18+. Prvních pár měsíců, než odtajnili své identity, byli záhadou internetu. Trilogie M1xtape, Mixta2e, and Mixtap3 vyšly pod Boy and Sis. Svůj první singl Crow vydali v srpnu 2014 u londýnského labelu Houndstooth. V listopadu 2014 ho následovalo úspěšné debutové album Trust a singl Dry.

 

Fotogalerie